Kako ukoriti zaposlenike konstruktivno

Sadržaj:

Anonim

Mnogi šefovi ne vole prekoriti zaposlenike jer se čini kao prijedlog bez dobitka koji dovodi do ljutnje zaposlenika, potencijalne nepokornosti i smanjenog morala. Ipak, ponekad je to neizbježno. Prosvijetljeni šefovi znaju pretvoriti takve okolnosti u priliku za obrazovanje i rast.

Pozovite zaposlenika diskretno u svoj ured ili ga povucite u stranu. Najbolje je ukoriti zaposlenika u privatnosti, a ne pred njegovim suradnicima. Pokušajte da ne napravite veliku scenu kada tražite da dođe razgovarati s vama; možda je slanje e-pošte učinkovita strategija.

Koristite pozitivne riječi i ne stavljajte krivnju. Umjesto da kažete: "Niste dobili ta izvješća na vrijeme i zbog vas, imam problema s upraviteljem," recite nešto kao ", bio bih vam zahvalan ako biste mogli na vrijeme dobiti izvješća Kad god netko kasni, on za sobom povlači cijeli tim, a onda se veliki šefovi uzrujavaju."

Predložite načine na koje bi zaposlenik u budućnosti mogao izbjeći takve probleme. Uvijek mu govorite što može poboljšati, a da pri tome ne odbaci svoj posao. Na primjer, pokušajte mu reći: "Stvarno mi se svidjelo kako ste motivirali ostale zaposlenike s kojima ste radili na tom projektu, ali ne zaboravite biti i timski igrač." To je presudno u konstruktivnom ukoravanju i ide uz korak 2. t

Dajte mu priliku da ispriča svoju stranu priče. Ovdje morate koristiti svoj sud; ako zaposlenik ima evidenciju izgovora, nemojte se previše oslanjati na ono što on kaže i bolje ga pazite da ga zadržite na zadatku. Ako jedan od vaših najboljih zaposlenika zajebe i ima dobar razlog za to, odrežite ga.

Završite na pozitivnoj noti. Hvala mu što je razgovarao s vama i spomenuo nešto dobro što je nedavno učinio. To čini čuda za jačanje morala i smanjuje vjerojatnost da ćete ga morati ponovno ukoriti.

Savjet

  • Smirite se prije nego što ukorite zaposlenika. Ako ste saznali nešto o nečemu što je zaposlenik zabrljao, dajte sebi malo vremena da se ohladite prije razgovora s njim. Održavanje prijateljskog odnosa sa svojim zaposlenicima dobra je ideja. Budite prijateljski raspoloženi, ali nemojte ostavljati dojam da se mogu izvući s onim što žele. Postoji tanka granica između toga da budete previše blagi i da budete savršeni šef.

Upozorenje

Izbjegavajte razgovor s zaposlenikom. To će je samo zbuniti i povrijediti njezine osjećaje. To će samo dovesti do smanjene produktivnosti ili fizičkog ispada. Pripazite na svoj ton jer može pružiti jednako toliko, ako ne i veći učinak od vaših stvarnih riječi.