Primarni nedostatak obračunskog računovodstva

Sadržaj:

Anonim

Obračunsko računovodstvo je računovodstvena metoda koju koriste mnoge tvrtke. Ova metoda priznaje prihode i rashode na datum nastanka. Ova metoda nudi prednosti na neki način, ali na druge načine mogu biti nedostaci.

Priznavanje prihoda

Pod metodom razgraničenja, tvrtke nemaju mane u plaćanju poreza. Ova metoda navodi da se prihod bilježi čim je ostvaren. Datum kada poduzeće stvarno primi uplatu za prodaju nema utjecaja na knjige osim na evidentiranje primitka gotovine.

Veći porezi

Budući da se prihod priznaje na datum stjecanja, tvrtka može na kraju platiti više poreza za godinu nego što je stvarno primila u plaćanju.

Primjer

Ako je tvrtka na kraju godine obavila nekoliko velikih poslova, ali ih nije primila do veljače, ukupan iznos prodaje i dalje se bilježi u godini u kojoj su ostvareni. To dovodi do toga da prihodi tvrtke premašuju ono što se očekivalo, što uzrokuje veći neto prihod za tvrtku i veću poreznu obvezu.

Opcije

Vlasnici tvrtki mogu izbjeći ovaj problem krajem godine, ako je moguće, ako ne naplaćuju ili šalju robu do prvog dana sljedeće godine.