Kako povećati prinos dividende

Anonim

Ulagači će pogledati dividendni prinos tvrtke kako bi vidjeli hoće li ulagati u tvrtku ili ne. Dividendni prinos pokazuje koliko će investitor dobiti dividende u usporedbi s troškom dionice. Samo poslovanje može promijeniti prinos na dividende. Tvrtka možda želi promijeniti prinos na dividendu kako bi dionice izgledale kao privlačnija investicija za investitore. To bi zauzvrat trebalo povećati kapital tvrtke.

Odredite trenutni prinos na dividendu dijeljenjem dividendi po dionici s cijenom po dionici dionice. Na primjer, Firma A je platila 1 USD dividende po dionici u 2009. Cijena dionica tvrtke A bila je 10 USD po dionici. Dakle, $ 1 podijeljeno s $ 10 jednako je dividendnom prinosu od 10 posto.

Odredite željeni prinos dividende za svoju tvrtku. U primjeru, vlasnici tvrtke A odluče da žele da dividendni prinos u 2010. bude oko 15 posto.

Promijenite iznos dividendi koje vaša tvrtka plaća kako biste prilagodili prinos na dividendu. U primjeru, ako je dionica tvrtke A još uvijek na 10 dolara po dionici, onda bi A trebala prilagoditi svoje isplaćene dividende po dionici na 1,50 dolara kako bi ispunila željeni prinos od 15 posto.