Kako se nositi s lošim ponašanjem zaposlenika

Anonim

Suočavanje s lošim ponašanjem zaposlenika težak je zadatak s kojim se većina menadžera bavi u nekom trenutku svoje karijere. Loše ponašanje zaposlenika može se odnositi na različite vrste prekršaja - pod-radni učinak, tračevi, kršenje pravila odijevanja, loši odnosi s kupcima - i svaki se na profesionalan način mora obratiti upravitelju zaposlenika. Neuspjeh u ispravljanju lošeg ponašanja utječe na ponašanje i moral drugih zaposlenika, a možda i na sliku o poduzeću u cjelini. Međutim, uz pravilnu pripremu, menadžer se može pozabaviti situacijom na način koji koristi tvrtki i zaposleniku.

Vodite evidenciju o lošem ponašanju zaposlenika koje namjeravate adresirati. Na primjer, ako često kasni s radom, sastavite popis dana u kojima kasni i kada stiže.

Namjestite vrijeme za susret s zaposlenikom. Dobro vrijeme je na početku ili kraju radnog dana zaposlenika, tako da ne ometa njezine normalne zadatke.

Prije sastanka pregledajte kodeks ponašanja tvrtke ili priručnik za zaposlenike. Označite odjeljke koji se odnose na očekivanja zaposlenika kako biste ih mogli pogledati tijekom sastanka.

Upoznajte se s zaposlenikom i riješite svoje probleme. Pogledajte priručnik za zaposlenike i popis prekršaja koje ste prethodno sastavili. Budite mirni i profesionalni. Zaposlenik je vjerojatno već nervozan, a vi ne želite da se osjeća napadnutom.

Dajte zaposleniku priliku da odgovori na vaše probleme.

Definirajte svoja buduća očekivanja za zaposlenika na jasan i koncizan način, uključujući moguće ishode ako zaposlenik ne promijeni svoje ponašanje. Na primjer, ako u narednih mjesec dana ne vidite poboljšanje u odnosima s konobaricom za odnose s kupcima, smanjit ćete broj sati.

Završite sastanak i postavite vrijeme za još jedan pregled uspješnosti u budućnosti. Drugi pregled treba provesti nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci nakon početnog sastanka.

Pratite ponašanje zaposlenika radi znakova poboljšanja. Pohvalite zaposlenika za njegovo dobro ponašanje, tako da zna da je na pravom putu.

Osvrnite se na učinak zaposlenika tijekom drugog pregleda. Ako se zaposlenik poboljšao, pohvalite njezinu izvedbu i javite joj da cijenite njezine napore. Ako je njezino ponašanje i dalje neprihvatljivo, slijedite postupak koji ste izneli tijekom prvog sastanka.