Priznavanje prihoda od kamata

Sadržaj:

Anonim

Prihodi od kamata odnose se na kamatu koja se obračunava tijekom vremena putem ulaganja poduzeća u financijske instrumente. Primjerice, kamate zarađene na korporativnim obveznicama računaju se kao prihod od kamata. Određene druge obveze koje drugi duguju poduzeću također mogu proizvesti kamate i računati se kao prihod od kamata. Na temelju gotovine, prihodi od kamata priznaju se kada su plaćeni; po načelu nastanka događaja, prihod od kamata se priznaje kada je ostvaren.

Računovodstvo na temelju gotovine

Računovodstvo gotovinske osnove bilježi troškove i prihode na računima kada se novac za njih isplati ili primi. Kao takav, iako je dohodak od kamata mogao biti zarađen prije njegovog stvarnog vremena plaćanja, računovođa koji radi pod pretpostavkama računovodstva na temelju gotovine ne može ga prepoznati sve dok se tvrtki ne uplati novac.

Računovodstvo na temelju razgraničenja

Računovodstvo na obračunskoj osnovi bilježi troškove i prihode na računima u trenutku njihovog nastanka. Na primjer, iako se isplata ne može primiti za prihod od kamata do višestrukih mjeseci u budućnosti, računovođa koji radi pod obračunskom osnovom priznaje kamatu kao prihod u svakom razdoblju dok instrument za plaćanje kamata više ne proizvodi kamate.

Priznavanje prihoda

Priznavanje prihoda, uključujući prihode od kamata, u obračunskom načelu ovisi o dva čimbenika. Prvo, iznos mora biti zarađen, što znači da je ekonomska transakcija dovršena. Drugo, iznos mora biti ostvariv, što znači da nema razloga misliti da se ne može prikupiti. Stoga se prihod od kamata priznaje na kraju svakog razdoblja sve dok izdavatelj instrumenta za plaćanje kamata ne izgleda vjerojatno da će doći do neispunjavanja obveza.

Računovodstvo prihoda od kamata

Na kraju svakog obračunskog razdoblja iznos ostvarenih kamata priznaje se kao prihod, koji se zatim evidentira kao račun potraživanja u bilanci poslovanja. U vrijeme kada je prihod plaćen, uplaćeni iznos se otpisuje iz knjige potraživanja i priznaje se kao gotovina ili bilo koji novčani ekvivalent korišten za plaćanje posla.